Podporuje ministr Babiš nelegální hazard?

27. 01. 2016 11:42:16
Nikdy jsem nepochopila, proč pan ministr Babiš ve svých vlastních novinách bloguje. Že by to byl pro něj jediný způsob jak veřejně sdělit své názory? Sotva! Nebo že by to byl jeho koníček? Tak proč je za něj píše někdo jiný?

Nechce se mi totiž uvěřit, že by pan Babiš netušil, co jeho ministerstvo předložilo Poslanecké sněmovně ke schválení a nebo že nevidí rozdíl mezi novelou zákona a novým zákonem. Jen nevím, proč celý článek vypadá jako opsaný od aktivistů soustředěných kolem Matěje Hollana a Svatíka Bartíka. Ale ať je to jak chce, pod článkem je podepsaný sám pan ministr, tudíž se s textem blogu "Ať Ivo Valenta ze sportu klidně odejde" ztotožňuje.
Nechci s panem Andrejem Babišem polemizovat, zda-li je či není škoda, že skupina SYNOT končí se sponzorováním vrcholového sportu a setrvává jen u toho regionálního. Je však s podivem, že ani zdaleka nebyl tak kritický, když se tato loterní firma stala hlavním sponzorem fotbalové extraligy, jako nyní - když ohlásila předčasné ukončení smlouvy a důvody, které ji k tomu vedly. Chtělo by se mi říct něco o potrefené huse, ale to bych si vůči nejmocnějšímu člověku v zemi nikdy nedovolila.

Ovšem tvrzení pana Babiše, že lidé z hazardního byznysu dlouhé roky bezostyšně využívali minimálního daňového zatížení a téměř neexistující regulace a státního dozoru v této oblasti pro vlastní zisk a na úkor občanů této země díky původnímu zákonu z roku 1990 je přinejmenším zavádějící:

- Pan ministr financí v podstatě "obviňuje" legální provozovatele z toho, že se pohybovali v mezích zákona. To je ovšem trestuhodné!
- Současně se v článku snaží vyvolat dojem, že za zmiňovanou právní úpravou stojí jakási "všemocná" hazardní lobby. Kde by se tu tehdy vzala? (Například právě SYNOT byl založen až v roce 1991. A to si ještě nejsem jistá, jestli již v té době vůbec uvažovali o hracích automatech nebo jen provozovali sámošku s nedělním prodejem.) V každém případě: zákony tvoří zákonodárci a ti jsou za ně zodpovědní.


- Údajná absence státního dozoru je směšná. Že by v devadesátých letech neexistovalo Ministerstvo financí a finanční úřady? To se mi nějak nezdá pravděpodobné...
- "Hazardní firmy žijí na úkor občanů této země" napíše majitel skupiny Agrofert, která od českého státu a EU pobírá vyšší dotace než jaké odvádí daně a současně bezohledně devastuje úrodnou půdu pěstováním řepky.

Dále pan ministr uvádí: "Herny vytlačily z center měst běžné živnostníky a podnikatele, zvýšily v některých lokalitách zásadním způsobem kriminalitu a z lidí udělaly zadlužené gamblery závislé na státních dávkách."

- Za zánikem většiny živnostníků v centrech měst stojí předčasné vpuštění nadnárodních potravinových řetězců na náš trh a současný vznik obřích nákupních center. Někteří podnikatelé přenesli svou živnost tam, jiní zkoušeli bojovat o přežití. Jelikož po pádu totality bylo ve všech lokalitách - i v centrech - kritický nedostatek restauračních zařízení, přerod krachujících živností na pivnice, hospůdky, pizzerie a bary se přímo nabízel. Jenže najednou jich bylo v jedné ulici zase příliš, aby se uživily všechny. A tak některé podniky začaly uzavírat smlouvy s loterními společnostmi a pronajímat si hrací stroje, aby se odlišily od konkurence a přilákaly zákazníky. Část podniků zůstala u dvou - tří strojů někde v přístěnku, z dalších se staly herny a herničky. Samozřejmě - s různou úrovní - ale legální a transparentní. A právě tito živnostníci, kteří mají jednu nebo dvě provozovny jsou dnes znovu biti nejvíce.
Velké loterní firmy si začaly pronajímat nebo kupovat rozsáhlé nebytové prostory, o které neměl nikdo jiný zájem. A že v době regulovaného nájemného měli majitelé domů enormní zájem, aby jejich prostory nezely prázdnotou a nechátraly je nasnadě. Takto funguje volný a svobodný trh. Přizpůsobuje se poptávce - nikoli nabídce.
Herny v žádném případě neběhaly po centrech měst a nikoho odtamtud nevytlačovaly. Naopak - prostory po násilně uzavřených hernách (díky místním populistickým vyhláškám) bývají dnes řadu měsíců prázdné. O peníze tak nepřichází jen postižená firma, ale i pronajímatel, obec i stát. A bývalí zaměstnanci!
- Mýtus, že existence heren v dané lokalitě zvyšuje kriminalitu je tak kolosálním nesmyslem, že nemá smysl o ní ani diskutovat. Podle pana ministra s likvidací heren kriminální živly nejspíš sublimují do mezihvězdného prostoru. Pro vyřešení bezpečnostní situace ve městech bych pak navrhovala zrušit všechna nádraží, kde se "pochybných exitencí" zdržuje zdaleka nejvíc.
- "Herny udělaly z lidí gamblery závislé na státních dávkách..." U nás máme nějaké dávky pro gamblery? Nikdy jsem o nich neslyšela... Jsou snad slova "svoboda" a "vlastní zodpovědnost" našemu vicepremiérovi neznámá? Herny, kasína ani automaty za nezodpovědné chování jedinců nemohou. Stejně jako pivnice, pivovary a chmelnice nenesou vinu za alkoholismus některých občanů.

Pan ministr by především jasně měl říct, co chce:
- Zlikvidovat formou nepřiměřeného zdanění legální kamenné herny a kasína, které přežijí infekci zákazových vyhlášek a přesunout hráče do internetových kasín, kterým proto udělil další rok daňových prázdnin a zbytek trhu odevzdat nelegálům? A co bude s desítky tisíc zaměstnanců?
- Nebo mu jde o jasnou a pro všechny strany přijatelnou zákonnou normu? Mimochodem, řekl někdo panu Babišovi, že to byl právě ten zlořečený senátor Valenta, který již před lety přišel s myšlenkou zavedení hráčských karet?

Prozatím to vypadá tak, že pan ministr nepokrytě opovrhuje všemi, kteří se snaží živit sami, nečerpají dotace a ještě poskytují práci jiným. Byť "jen" v zábavním průmyslu. Ale nejen chlebem (a separátovým párkem) živ je člověk.

Autor: Jarmila Novotná | středa 27.1.2016 11:42 | karma článku: 15.98 | přečteno: 327x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 566 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 651
Jarmila Novotná

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...