Hit sezóny: příkazy a zákazy, regulace a likvidace

27. 11. 2013 6:55:00
Nedávno jsme skromně oslavili 24. výročí konce totalitního režimu. Dalo by se předpokládat, že v příštím roce budou tyto oslavy mnohem okázalejší a pompéznější. Čtvrt století svobody - to už přeci bude důvod k oslavě! Bude-li ovšem ještě vůbec co slavit. Jakoby nám někdo z té svobody pomalu, ale jistě ukusoval a ukrajoval a uždiboval. Samozřejmě vždy jen s těmi nejlepšími úmysly a v zájmu všeobecného blaha společnosti.

Samá chvályhodná nařízení přicházejí z Bruselu. Tam se rozhoduje o tom, jak se tuzemský rum smí jmenovat, co je a co není pomazánkovým máslem, kolik Wattů smí mít naše žárovka v kuchyni, jak výkonný vysavač je pro nás nejvhodnější a jestli smíme dát sousedovi semínka kytiček, které jsme vypěstovali.
Ale naše obecní úřady také nezůstávají pozadu. Občas z nich vypadne taková perla, jako je zákaz štěkání psů v nočních hodinách (pes má být lingvista a v noci zásadně mňoukat). Pochopitelná byla jedna místní vyhláška o zákazu vstupu státních úředníků, ale bohužel dlouho nevydržela. Zato nepochopitelným dopravním značením se to všude jen hemží.
Některé obce přišly s mnohem diskutabilnějšími místními vyhláškami. Říkají jim regulace či nulové tolerance hazardu. Pokud jde o rušivé světelné reklamy, nedodržování zákonů ze strany provozovatele, rušení nočního klidu - kdy ani po domluvě či pokutě majitel podniku nesjedná nápravu - naprosto souhlasím (jen doufám, že stejným metrem je měřeno i pivnicím a diskotékám). Problém už ale vidím v zákazech pro herny v blízkosti škol, kostelů a úřadů. Děti do heren nesmí do 18 let, herny musí být a jsou zatemněné tak, aby do nich vidět nebylo. Docela dobře mi není jasné, čím by sama existence legální herny měla náhodné kolemjdoucí pohoršovat? Oč víc, než existence hospody? V minulosti nesměly být herny ve stometrové vzdálenosti od výše zmíněných institucí - dnes to např. Liberec zvedl na 150 metrů. Podobná opatření zavedly i jiné obce. Dům, ve kterém se herna nachází lze posunout o padesát metrů jen stěží. Provozovny byly stavebními úřady řádně zkolaudovány jako herny a léta jim obce každoročně vydávaly povolení na provoz VHP. Nabídl někdo podobně postiženým a bezproblémovým podnikatelům svůj podnik přesunout jinam? Těžko - nové adresy se nepovolují. Současný model regulace mi silně připomíná tahání králíků z klobouku. Nikdo předem neuhodne, jakou barvu bude zastupiteli vylosovaný králík mít. A co majitel objektu, který ze dne na den přijde o nájemce? Ptal se ho někdo na jeho názor? O "nulových tolerancích" je hanba mluvit. Vnímám je pouze jako bezdůvodná populistická rozhodnutí.
Nakonec se k likvidaci legálního podnikání přidal i stát. Napřed nařídil kauci licencovaným výrobcům alkoholu, která může být pro malé likérky osudnou. Výmluva na nelegální výrobce je naprostým nesmyslem: už vidím ty "garážníky" , jak stojí frontu na úřadech ve snaze zaplatit. Jsem si jistá, že z tohoto opatření mají "ilegálové" naopak obrovskou radost.
Poté přišly na řadu growshopy. Úplnou náhodou chce mít stát v tomto odvětví prodeje monopol. Ale určitě to je jen a jen náhoda, že? O existenci growshopů jsem měla jen mlhavé povědomí a to ještě jen díky článkům v Reflexu. To, co předvedla v minulých dnech policie, už není zarážející, ale alarmující! Na mě však tato monstrózní akce měla naprosto opačný účinek. Jestliže jsem ke konopí měla vysloveně negativní vztah, začala jsem si shánět o jeho využití další informace a dnes za sebe mohu říct, že jsem pro! Vždy mi bylo jasné, že ne každý, kdo si sem tam dá jointa je nutně narkomanem. Ale o širokých a leckdy nenahraditelných léčebných účincích byliny jsem nevěděla. Narozdíl od státních úředníků, kteří schvalovali budoucí prodej této látky v lékárnách a dokonce vyhlásili výběrové řízení na dodavatele. Způsob jakým po deseti letech existence těchto krámků byli živnostníci a plátci daní napadeni, kriminalizováni a současně okradeni i o tak nebezpečné zboží, jakým je třeba květináč, proto není ničím omluvitelný. Nejde teď o to, co komu a proč bylo v těchto obchodech prodáváno, ale o princip. Ve svobodném a demokratickém státu by nemělo docházet k tomu, aby jím povolená činnost byla ze dne na den zakázána a likvidována. Nemohu se zbavit pocitu, že si stát předem odstranil konkurenci.
Co dělat? V naší vlasti máme zvláštní zvyk: když se tu nedá dýchat, sbalíme si raneček, máma nám dá s sebou pekáč makových buchet a jde se do světa. Ale psst! Nikomu to neříkejte. Nebo někoho napadne, co všechno zlého vzešlo z makovic a policie vezme pole útokem. A za makové buchty nám naše mámy zavřou.
Tak za rok budeme slavit čtvrt století svobody... Opravdu?

Autor: Jarmila Novotná | středa 27.11.2013 6:55 | karma článku: 24.15 | přečteno: 783x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 458 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 651
Jarmila Novotná

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...