Kolik králíků v klobouku má ještě ministerstvo financí v zásobě?

14. 05. 2015 23:07:53
Nedávno jsem označila MF za cirkus na kolečkách, neboť vytahuje návrhy novel a zákonů o loteriích jako kouzelník králíky z klobouku, s jejich zdaněním přímo mistrně žongluje a budoucnost věští z koule.

A už na nás vykoukl další: a je to obzvlášť povedený ušák - jen těma ušima nějak divně plácá! Aby ne - je to takové siamské dvojče. Do vlády jde návrh novely pana poslance Volného, která navrhuje pouze plošné zvýšení loterní daně na příští rok a současně záhadně poupravený návrh zákona úplně nového.

Téměř všechna média dnes citují výroky aktivistů, kteří kritizují ministra financí za ústupky "zlé hazardní lobby". A při té příležitosti splácali oba dva návrhy dohromady podle toho, jak se jim právě hodilo.
Jak novináři, tak hollanovci.

Volného novela jednostranně zvyšuje daňové zatížení loterních firem a drobných provozovatelů, ale nezajišťuje jim žádným způsobem stabilitu pro podnikání. Měla by platit v případě, pokud se do konce roku nestihne schválit nový zákon, a tedy jako přechodné opatření. Schválení této novely však nahrává šedé a černé ekonomice v tomto odvětví. Zvýšení loterní daně z dvaceti na pětadvacet procent, spolu se zvýšením denní sazby z 55,- Kč na 110,- Kč je samo o sobě pro legální podniky neúnosné. Zdálo by se, že o nic moc vlastně nejde, když platnost novely bude pouze dočasná.
Jenže mnoha (obzvlášť smluvním provozovatelům) hrozí dilema: krach nebo přechod do ilegality(?)
Zatlačit legální provozovatele za hranici zákona a kriminalizovat je, třeba i pomocí neustále se měnících místních vyhlášek, není nijak obtížné. Opačně to půjde již podstatně hůře.

Návrh nového zákona by měla být zákonná norma, jasně stanovující pevná pravidla.
Není mi však jasné proč je zpracováván tak trestuhodným způsobem, který vyvolává jen spoustu dohadů, spekulací, mediálního šumu a zbytečných emocí. Podle novinářů je návrh nového zákona změkčen či vykostěn. Aktivisté dokonce obviňují MF z podlehnutí lobbingu: „Je vidět, jak v posledních měsících zesílil tlak hazardní lobby. Je zde řada indicií o neformálních kontaktech, najatých lobbistech a PR agenturách, jejichž úkolem je toto reformní úsilí vlády přibrzdit nebo rozmělnit,“ píše David Ondračka z Transparency International ve svém blogu.
Chápu, že aktivisté problematice nerozumí a pouze vedou svou "svatou válku", nebo se pokouší dohonit Hollanův rychlík jak politicky se zviditelnit. Jenže: ten vůz už jel!
Horší je, že i novináři znovu šíří poplašné zprávy o tom, jak ministr Babiš ustoupil nátlaku "hazardních" firem.
Pokud by tomu tak skutečně bylo, tak z návrhu nového zákona nezmizí pouze největší nesmysly, které by nikdy nemohly ani projít schvalovacím procesem.
Návrh loterní daně ve výši 35% pro automaty je jasným důkazem toho, že na MF nikdo námitky oficiálních firem, působících na našem trhu, ani neposlouchal. Natož aby na ně bral sebemenší zřetel. Je pro legální provozovny naprosto neúnosná! Naopak svědčí o nekompetentnosti autorů návrhu předkládaného zákona či skryté snaze tyto podniky zlikvidovat. (Nebo jejich aktivistické podjatosti?)
Pětatřiceti procentní zdanění tržeb je jasným k.o.
Pan ministr, by si měl přestat dělat z provozovatelů a zaměstnanců legálních heren a kasín legraci a jen tak plácat, ale jasně a férově říct, jaký má záměr: jde mu o rozumnou regulaci nebo o špatně skrývanou prohibici? Tvrzení, že to byla taktika, napřed sepsat velmi tvrdý zákon, aby měl později rezervu pro případ, že se do věci vloží silná hazardní lobby, je poněkud absurdní. To ať si povídá včeličkám.

Nebo mají na MF v záloze dalšího králíka v klobouku?

Autor: Jarmila Novotná | čtvrtek 14.5.2015 23:07 | karma článku: 9.52 | přečteno: 400x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 651
Jarmila Novotná

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...