Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O překvapeních v Jeseníku aneb jak zkrotit zbytečné emoce

Byla jsem pozvána svými kolegy z loterních podniků na diskuzi o hracích automatech do Jeseníku. Moc jsem se tam těšila, už proto, že v nedalekém Šumperku jsem strávila svá školní a gymnaziální léta. Tam čas od času zavítám, ale přímo v Jeseníku a jeho okolí jsem dobrých třicet let nebyla. Jako v celé zemi se polorozpadlé horské usedlosti změnily v pečlivě udržovaná stavení, často upravené jako penziony. Samotný Jeseník bych ani nepoznala, jak zkrásněl. To ovšem starousedlíci tolik nevnímají. Navíc se tato oblast potýká s vysokou nezaměstnaností. Jedinou šancí v této lokalitě je turismus, ale ani ten nemá v CHKO na růžích ustláno.

Ale nejela jsem tam obdivovat krásy přírody, ani zvelebování nemovitostí - nýbrž hájit svou profesi. Sraz jsme tudíž měli v místní herně. Aktivisté by řekli v "zaplivané herně". Já jsem pochopitelně nic takového neočekávala, ale představovala jsem si útulný, čistý podnik provinčního charakteru. Ale musím říct, že mi jako naturalizované a nafrněné Pražandě, spadla čelist! Vešla jsem na zahrádku s krytým sezením v záplavě květin a vodotryskem - vše citlivě sladěné s původní architekturou budovy. Ani interiér podniku ničím nepřipomínal hernu, jak ji znám. Jen příjemný podnik k posezení. Kasínová část byla oddělena a v podstatě skryta. Na každém detailu bylo patrno, s jakým nadšením majitel podnik budoval. S tím vším korespondovala i velice přátelská a vřelá atmosféra mezi podnikatelem a jeho zaměstnanci. Naštěstí bylo natolik málo času, že jsem nestihla začít závidět, ale jen jsem s úžasem obdivovala... krásy jedné herny.
Ale ten den nebylo překvapením zdaleka konec. Zúčastnila jsem se jako zástupce zaměstnanců heren mnoha podobných debat po celé republice. Ve všech městech byly organizovány aktivisty nebo opozičními zastupiteli - tedy takzvanými odpůrci hazardu. V Jeseníku tuto akci však pořádali zastánci rozumné a adresné regulace. Než se tato skutečnost vyjasnila, byla příčinou mírného jiskření mezi panem místostarostou Halasem a zástupci Synotu. Ono není divu - Jeseník byl snad prvním místem, kde se provozovatelům a zaměstnancům loterních společností nikdo nepokoušel nasazovat psí hlavu. Snad jen hlavní host MUDr. Petr Jeřábek, Ph.D. na nás pohlížel poněkud s despektem. Osobně mi ho bylo chvílemi líto. Evidentně si dal s přípravou přednášky velkou práci, ale netušil, že ji bude dělat skutečným odborníkům z oboru, jakými jsou pánové M.Valenta, Mikoška či Ing. Vrzáň. A bylo dobře, že nebyl přítomen pan doktor Kasal - ten by se z náhledu do historie hazardních her zcela jistě smíchy potrhal. Zato pokud okrajově hovořil o zkušenostech s patologickými hráči ze své lékařské praxe, byly tyto části přednášky podnětné a poutavé. Škoda, že toto téma nebylo nosné.
Překvapivé bylo i chování vrchního zakazovače Matěje Hollana. Usazen v první řadě po celou dobu trvání debaty pilně datloval svou nejnovější filipiku proti neposlušným zastupitelstvům některých měst kteří neskáčou, jak on píská, a tvářil se, že tam vlastně ani není. Jen na přímou otázku pana Valenty - jestli si pan Hollan uvědomuje, že vznik černých heren a provoz tzv. kvízomatů je přímým důsledkem jeho politické práce a kolik stojí daňové poplatníky policejní zásahy proti nelegálům, odpověděl, že žádnou černou hernu neotevřel a je mu to jedno. Druhý významný brněnský aktivista Martin Freund se sice debaty aktivně účastnil, ale nebyl zrovna v nejlepší formě, takže s ním nebyla žádná legrace. Umí být kousavější...
Nejpříjemnějším překvapením byl závěrečný příslib konstruktivní spolupráce mezi místními provozovateli zastoupenými panem Chytilem, sdružením Spelos a zastupiteli. Z toho plyne poučení, že tam, kde je dobrá vůle a ochota se podívat na problematiku i ze zorného úhlu oponentů a hodnotit situaci bez hysterie, je vždy naděje na konsenzus. A držím palce kolegům v Jeseníku, aby vše klaplo.
Douška.
Ale ještě jedno překvapení mě čekalo na cestě zpět do Prahy. Posledním vlakem z Jeseníku se mnou jeli i brněnští aktivisté - vyzbrojeni lahváči. Že volební lídr aktivistů netuší, že obtěžování okolí hlasitými telefonáty patří k vrcholům bezohlednosti je jedna věc - naštěstí se v horách signál často ztrácel. Ale že pánové opustí své místo a zanechají po sobě odpadky a prázdné láhve rozházené po sedačkách...to už je docela na pováženou. Od mravokárců a ochránců životního prostředí bych podobné chování doopravdy nečekala.

Autor: Jarmila Novotná | pátek 29.8.2014 22:03 | karma článku: 10,81 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Jarmila Novotná

Hazard, cenzura a pachatelé dobra

V Událostech, komentářích obhajoval náměstek JUDr.Závodský záměr MF cenzurovat internet slovy: „Ale tady jde o stovky sebevražd lidí, které zničil hazard,“ prohlásil. Ministerstvo financí se tak vlastně stará o blaho lidí.

25.5.2016 v 5:48 | Karma: 23,77 | Přečteno: 657x | Diskuse| Hyde park

Jarmila Novotná

Proč nezakazovat herny

Každá mince má svůj rub i líc. Platí to i o hernách a kasínech, přestože se nám neomarxističtí aktivisté z různých zpolitizovaných neziskovek snaží prostřednictvím mainstreamových médií nakukat, že jsou čistým zlem.

13.4.2016 v 7:50 | Karma: 17,67 | Přečteno: 616x | Diskuse| Hyde park

Jarmila Novotná

Konečná likvidace legálních heren a kasín v ČR?

Evropská komise ukončila notifikační proces vládního návrhu zákona o loteriích a legislativní proces může dál pokračovat.

10.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,92 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Podporuje ministr Babiš nelegální hazard?

Nikdy jsem nepochopila, proč pan ministr Babiš ve svých vlastních novinách bloguje. Že by to byl pro něj jediný způsob jak veřejně sdělit své názory? Sotva! Nebo že by to byl jeho koníček? Tak proč je za něj píše někdo jiný?

27.1.2016 v 11:42 | Karma: 15,98 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Regulace hazardu v Praze nebo politický taneček?

Působení Adriany Krnáčové na postu pražské primátorky je mírně řečeno problematické od samého počátku. Kladně by se dalo hodnotit leda to, že občas doopravdy pobavila.

2.12.2015 v 12:12 | Karma: 9,16 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Jarmila Novotná